Bahar Mevsiminde Nasıl Beslenmeli?
Bahar…
Güneşle yeniden buluştuğumuz mevsim.
Binbir türlü çiçeğin, çeşit çeşit hayvanın yeryüzüne yeniden merhaba dediği o sihirli zaman.
Sadece doğa mı? Yüreklerimiz de neşe içinde yeşerip çiçekleniyor bu mevsimde. 7’den 70’e herkesin yüzünde güller açıyor. Güneş, yeryüzüne gülümserken içimizi sonsuz umutlar sarıyor…
Bahar mevsimi, içsel dünyamızın yanı sıra metabolizmamızı da etkiliyor.
Baharın gelmesiyle soğuk hava yerini ılık havaya bırakıyor. Havadaki nem oranı artmaya başlıyor. Bedenlerimiz bu mevsim geçişinde zorunlu olarak bir uyum sürecinden geçiyor. Beslenme alışkanlıklarımız mevsim değişimi ile farklılaşıyor. Bu değişiklikler sonucunda, bahar mevsiminde kimileri yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk hissederken kimilerinde de başağrısı, isteksizlik, mutsuzluk yada stres görülüyor. Bu da kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açıyor.
Bahar yorgunluğu adı altında yaşanan semptomlar genellikle 15-30 gün kadar sürebiliyor. Bu durumla baş edebilmek için yapılması gerekenlerden biri kendinizi doğaya bırakarak, bahar ayları ile gelen o mis kokulu temiz havayı ciğerlerinize doldurup stresten uzak kalmaya çalışmak.
Uzmanlar, kısa süreli yapılacak detoksların da baharda insanı her anlamda rahatlatacağını belirtiyorlar. Yalnız, internette satılan ticari detoks ilaçlarından yada lavman yaptırmaktan uzak durulması gerektiğini söylüyorlar.
Bedenen ve ruhen daha enerjik olmanıza yardımcı olacak diğer önemli şey de sağlıklı beslenmek. Özellikle de kadınların hormon ve metabolizmalarını etkileyen bahar yorgunluğundan kurtulmaları için sağlıklı beslenmeleri şart.
Peki, bahar aylarında beslenirken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Kahvaltı Çok Önemli
Bahar ayları başlar başlamaz çoğu insan, sabahları bir türlü uyanamadığından yakınır. Bu durumdan kurtulmak ve günboyu enerjik kalmak için herşeyden önce kahvaltımıza önem vermemiz gerekiyor. Kahvaltı, kan şekerini dengeleyerek tok kalmamızı sağlayan önemli bir öğün. Uzmanlar, bahar aylarında kahvaltıda bol yeşillik, peynir, domates, salatalık ve hatta mevsim meyveleri yemeyi öneriyorlar.
Hamur İşlerinden Kesinlikle Uzak Durun
Lezzetli ama bir o kadar da kalorisi yüksek olan hamur işi yiyecekler, sağlıklı beslenme açısından ne yazık ki faydalı değiller. Kızartma, hamur işleri ve şerbetli tatlılar yediğinizde doygunluk hissine geç ulaşırsınız. Bunların sindirimi zordur ve yemek sonrasında ağırlık yapar. Sonuç olarak da bahar yorgunluğunuz artar. Üstelik bu tür besinler, kilo vermenizi zorlaştırırlar. Siz siz olun, bahar mevsiminde bu tür yiyeceklerden uzak durun.
Forma Girmek Ve Zinde Kalmak İçin Sebze, Meyve Tüketmeyi Unutmayın
Dengeli beslenmek için olmazsa olmaz unsurlardan biri olan sebze ve meyveler, vitamin ve mineral ihtiyacınızı da karşılayacaktır. Kalori alımını azaltmak için sebzeleri yağda kızartmak yerine, zeytinyağı ile pişirebilirsiniz. Meyveleri tüketirken kabuğuyla yemeye dikkat edin.Tabii ki dozunda olmak kaydıyla.
Ödeme Dikkat
Mevsim değişikliğinde vücutta ödem görülebilmektedir. Bunun önüne geçmek için çay, kahve tüketimi yerine papatya çayı, yeşil çay, adaçayı gibi ödem attıran bitkilerden elde edilen içecekleri tüketmek daha akıllıca olacaktır.
Açlık hissini bastırmak için ne yapalım?
Diyelim öğün dışında karnınız acıkmaya başladı. Sakın ola ki unlu ve şekerli yiyeceklere eliniz gitmesin. Açlığınızı bastırmak için salatalık, havuç, marul gibi sebzelerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca miktarı az tutarak kuruyemiş de yiyebilirsiniz.(badem, fındık, ceviz vb.gibi)
Su İçmeye Özen Gösterin
Suyun beden için faydaları saymakla bitmez. Kabızlığın önlenmesinden, mevsim değişiminde görülen ödemin atılmasına, cildin güzelleşmesine kadar çeşitli faydası olan suyu günde 2 litre kadar tüketmeye çalışın. Yemekten yarım saat önce ve yemekten sonra da yarım saat kadar su içmeyin.
Ya Vitaminler?
İşin uzmanları baharda vücudun A, B, C vitaminlerine olan ihtiyacının arttığını söylüyorlar. Buna magnezyum ve potasyum da dahil.
O nedenle özellikle bu mevsimde A vitamini açısından zengin olan beyaz peynir, yumurta sarısı, yağlı süt, balık, tereyeğ gibi besinler, B vitamini içeren koyu yapraklı sebzeler, fasülye, mercimek gibi baklagiller, muz, narenciye gibi meyvalar tüketilmelidir. Maydonoz, soğan, turunçgiller ve sebzeler yenilerek C vitamini takviyesi doğal yollarla yapılmalıdır.
Şok Diyetlerden Uzak Durun
Baharla birlikte daha zayıf görünmek isteyen hanımlar, bilimsel olmayan şok diyetlerden uzak durmalıdır. Kısa sürede kilo verdirmeyi amaçlayan bu tür diyetler sizi sağlığınızdan edebilir. Az kalorili ve tek yönlü beslenme içeren diyetler de buna dahildir. Önemli olan sağlıklı, dengeli beslenmektir. Aslında diyet kelimesi de tam olarak sağlıklı beslenmek anlamına gelir. Diyet kişinin yaşına, kilosuna, yaşam şekline, vücut değerlerine uygun olmalıdır.
Atıştırma Alışkanlığına Dikkat
Özellikle göbek çevreniz yağlı ise ve hipoglisemik değilseniz sık sık yemeyin. Atıştırmadan uzak durun.
Sağlıklı Beslenmeye Destek Olmak için:
-Yemeklerinizi mutlaka oturarak yiyin. Ayaküstü yemekten uzak durun.
-Porsiyonlarınızı ufaltın.
-Akşam yemeklerinizi mümkün olduğunca erken saatlerde yiyin.
-Yememeniz gereken ama canınızın çektiği yiyecekler varsa sadece tadına bakıp oradan uzaklaşın.
-Spor Yapın;
Bahar mevsiminde havaların ısınmasıyla doğada yapılan koşu, yürüyüş kişinin oksijenden daha fazla yararlanmasını sağlar. Bu da vücut direncini, motivasyonu arttırır. Dengeli beslenme yanında yapılan spor sağlığımızı desteklediği gibi kilo verilmesini de sağlar. O nedenle baharla birlikte yenilenmek istiyorsanız günde 45-60 dakika tempolu yürüyüşü alışkanlık haline getirin.
Elif OVAR
How to be nourished in spring season?
Spring…
The season when we meet the sun again.
That magical time when a thousand and one flowers and all kinds of animals said hello to the earth again.
Is it just nature? Our hearts are also blooming with joy in this season. From 7 to 70, roses bloom on everyone’s face. While the sun smiles at the earth, endless hopes surround us…
Spring season affects our metabolism as well as our inner world.
With the arrival of spring, the cold air leaves its place to warm air. The humidity in the air begins to increase. Our bodies are necessarily going through a process of adaptation in this mid season. Our eating habits change with the change of seasons. As a result of these changes, while some people feel tiredness, weakness and insomnia in the spring season, others experience headache, reluctance, unhappiness or stress. This leads to a decrease in the quality of life of the person.
The symptoms experienced under the name of spring fatigue can usually last for 15-30 days. One of the things to be done to cope with this situation is to leave yourself to nature and try to stay away from stress by filling your lungs with the fragrant fresh air that comes with the spring months.
Experts state that short-term detoxes will also relieve people in every sense in the spring. However, they say that commercial detox drugs sold on the Internet or enema should be avoided.
Another important thing that will help you be more energetic physically and mentally is to eat healthy. Particularly, the women need to eat healthy in order to get rid of spring fatigue that affects their hormones and metabolism.
So, what should be considered when nourishing in spring?
Breakfast Very Important
As soon as the spring months begin, most people complain that they cannot wake up in the morning. First of all, we need to give importance to our breakfast in order to get rid of this situation and stay energetic all day long. Breakfast is an important meal that keeps us full by balancing blood sugar. Experts recommend eating plenty of greens, cheese, tomatoes, cucumbers and even seasonal fruits for breakfast in spring.
Strictly Avoid Pastries
Pastry foods, which are delicious but also high in calories, are unfortunately not beneficial for a healthy diet. When you eat fries, pastries and desserts with syrup, you reach the feeling of satiety late. They are difficult to digest and make feel sluggish after meals. As a result, your spring fatigue increases. Moreover, such foods make it difficult for you to lose weight. Stay away from this kind of food in the spring season
Don’t Forget To Consume Vegetables and Fruits To Get In Shape And Stay Fit
Vegetables and fruits, which are one of the indispensable elements for a balanced diet, will also meet your vitamin and mineral needs. You can cook vegetables with olive oil instead of frying them in oil in order to reduce calorie intake. When consuming fruits, be careful to eat them with their peel. Of course, provided that it is in the dose.
Pay Attention
Edema can be seen in the body during the change of seasons. It would be wiser to consume drinks obtained from plants such as chamomile tea, green tea, sage, etc., instead of consuming tea and coffee in order to prevent this.
What can we do to suppress the feeling of hunger?
Let’s say you started to get hungry outside of the meal. Just make sure you don’t touch the floury and sugary foods. You can use vegetables such as cucumber, carrot, lettuce to suppress your hunger. You can also eat nuts by keeping the amount small (almonds, hazelnuts, walnuts, etc.).
Take Care to Drink Water
The benefits of water for the body are endless. Try to consume up to 2 liters of water a day, which has various benefits from the prevention of constipation to the elimination of edema seen in the change of seasons, and the beautification of the skin. Do not drink water half an hour before a meal and half an hour after a meal.
What about Vitamins?
Experts say that in the spring, the body’s need for vitamins A, B, C increases. This includes magnesium and potassium.
Therefore, especially in this season, foods such as white cheese, egg yolk, fatty milk, fish, butter, which are rich in vitamin A, dark leafy vegetables containing B vitamins, legumes such as beans, lentils, fruits such as bananas and citrus should be consumed. Vitamin C supplementation should be made naturally by eating parsley, onions, citrus fruits and vegetables.
Stay Away From Shock Diets
Ladies who want to look slimmer with spring should stay away from unscientific shock diets. Such diets, which aim to lose weight in a short time, can deprive you of your health. This includes diets with low calories and one-sided nutrition. The important thing is to eat a healthy, balanced diet. In fact, the word diet literally means eating healthy. The diet should be suitable for the age, weight, lifestyle and body values of the person.
Beware of Snacking Habit
Do not eat often, especially if your belly is fat and you are not hypoglycemic. Avoid snacking.
To Support Healthy Eating:
– Eat your meals sitting down. Avoid fast food.
– Minimize your portions.
– Eat your dinner as early as possible.
– If there are foods you shouldn’t eat but you crave, just taste them and get away.
– Do physical exercise;
In the spring season, when the weather warms up, jogging and walking in nature allow the person to benefit more from oxygen. This increases body resistance and motivation. In addition to a balanced diet, sports support our health as well as provide weight loss. Therefore, if you want to be renewed with spring, make a habit of brisk walking for 45-60 minutes a day.
Writer: Elif Ovar